Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Przesyłka Kurierska) już od 179,00 zł.

Chińskie grzyby MunShiitake

Chińskie grzyby w kuchni orientalnej cieszą się szerokim uznaniem. Wykorzystywane są w wielu potrawach w celu nadania koloru, smaku oraz aromatom poszczególnych dań. Zawarte w nich substancje odżywcze korzystnie wpływają na zdrowie wzmacniając odporność na choroby. Chińskie Grzyby wspomagają układ trawienny oraz zmniejszają krzepliwość krwi, poprawiając krążenie w żyłach. Będą doskonałym połączeniem do dań chińskich w zestawieniu z makaronem chińskimrównież dostępnym w naszym sklepie orientalnym.

 

Rodzaje chińskich grzybów w naszym sklepie do chińskich dań:

  • Grzyby Shiitake - działają kojąco na nerwy, obniżają ciśnienie, cholesterol, a tym samym zapobiegają powstawaniu miażdżycy w organizmie. Udowodniono, że ich spożywanie wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Wyglądem przypominają podkręcony kapelusz, barwa brązowa, mięsiste.
  • Grzyby Mun - zazwyczaj rosną na pniach drzew takich jak bez, wierzba, buk, akcja. Charakteryzują się żelatynową konsystencją i chrupkością.

Popularne chińskie grzyby Mun 

Chińskie grzyby mun są coraz popularniejszym na całym świecie dodatkiem do dań azjatyckich. Podobnie jak polskie grzyby, które wykorzystuje się dla dodania smaku potrawom, grzyby mun mogą być stosowane do nadania koloru, smaku i charakterystycznego aromatu wielu potrawom japońskim i chińskim. Nic dziwnego, że spotyka się je w niemal każdym wydaniu dań chińskich stir-fry, zup i duszonych mięs.

Grzyby Mun w daniach azjatyckich

Grzyby mun doskonale komponują się z ostrymi przyprawami, w tym papryczkami chilli, czosnkiem, pieprzem oraz sosem sojowym czy chrzanem wasabi, sriracha czy sosem teriyaki. Dzięki swojej lekko żelatynowej konsystencji dobrze komponują się z warzywami pokrojonymi w cienkie paski i dodawanymi do dań stir-fry, ale także jako dodatek do sosów i dań mięsnych oraz tradycyjnych potraw japońskich.

Uniwersalne grzyby shitake w kuchni orientalnej 

Obok grzybów mun, do popularnych odmian grzybów w daniach azjatyckich należą grzyby shitake (idealne do smażenia, grillowania, a także jako dodatek do zup, sałatek, makaronu i sushi). W kuchni azjatyckiej często korzysta się z grzybów ze względu na ich korzystny wpływ na zdrowie, stąd też ich ogromna popularność w niemalże wszystkich daniach chińskich podawanych w restauracjach czy przepisach kulinarnych do przyrządzenia w domu.

Wykorzystując grzyby mun lub shitake w formie suszonej należy wcześniej dobrze je namoczyć, a wodę z wywaru wykorzystać np. do przyrządzenia zupy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl