Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Przesyłka Kurierska) już od 179,00 zł.
Opcje przeglądania

Chrzan Wasabi

Wasabi to japońska roślina z rodziny kapustowatych. Bardzo trudna do uprawy w Europie ze względu na warunki klimatyczne.  Z jej korzenia przygotowywany jest chrzan o pikantnym smaku. Świeżo starty chrzan wasabi charakteryzuje się delikatnie zielonkawą barwą.

Zaleca się jego spożywanie do 15 minut po przygotowaniu, ponieważ po tym czasie traci swoje wartości odżywcze i smakowe. Natomiast pasty oraz papki z wasabi można spożywać znacznie dłużej ze względu na mieszany skład. Są one również mocniejsze w smaku oraz bardziej zielone. Pozostałe liście rośliny można spożywać surowo. Wasabi z medycznego punktu widzenia polecany jest do zwalczania wszelkich infekcji organizmu oraz wzmacnia kondycji zębów.

Do jakiej potrawy stosować chrzan wasabi?

Chrzan Wasabi to idealny dodatek do wzmocnienia smaku każdej potrawy, ponieważ już w niewielkiej ilości nadaje pikanterii i aromatu. W kuchni azjatyckiej najczęściej dodaje się chrzan wasabi do przygotowywania sosów lub sushi. Liście rośliny podawane są w sałatkach oraz zupach. Zaleca się połączenie wasabi z ziemniakami i stworzenie piekanto-ziemniaczanego puree.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl