Popularne przepisy z Kimchi, których musisz spróbować!

Można ją albo absolutnie kochać, albo szczerze nienawidzić - nie ma nic pomiędzy! Sfermentowane warzywa wyróżnia charakterystyczny, pikantny posmak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Nie czekaj, dowiedz się, czym właściwie jest kimchi, wypróbuj zaproponowane przez nas przepisy - przepyszne pierożki oraz delikatną sałatkę i sprawdź, co sądzisz o kontrowersyjnej kiszonce prosto z Azji! 

Czym jest kimchi? 

Jest to jedno z tradycyjnych dań kuchni koreańskiej, na które składają się różne sfermentowane lub kiszone warzywa. Najczęściej kisi się kapustę pekińską, niemniej jednak bardzo popularną opcją jest wykorzystanie ogórka zielonego, rzepy oraz rzodkwi japońskiej. Wyróżnia ją bardzo pikantny posmak, co zawdzięcza dodatkom płatków ostrej papryki gochugaru w formie suszonej lub świeżej pasty albo proszku z papryczek chili. Co jeszcze możemy znaleźć w kimchi? Czosnek, cebulę, krewetki, anchois oraz inne owoce morza, imbir, a także przeróżne przyprawy. Czasami do smaku dodaje się również sos sojowy lub ziarna sezamu.  

Dlaczego kimchi cieszy się tak dużą popularnością? 

Dla wielu osób na całym świecie (które uwielbiają kwaśno-ostre doznania!) jest po prostu przepyszna. To wegański (!) dodatek do różnego rodzaju dań, który podbija smak i nadaje potrawom azjatyckiego charakteru. W restauracjach serwowana jest także jako przystawka. Ponadto, jest niskokaloryczna, dzięki czemu z powodzeniem spożywana jest przez osoby na diecie. Jest to bogate źródło błonnika, a także różnego rodzaju witamin i mikroelementów, m.in. witamin C oraz A, żelaza, wapnia i fosforu.  

Przepisy, które musisz spróbować! 

Chcesz rozpocząć kulinarną przygodę z kimchi, ale nie wiesz, od czego zacząć? Mamy dla Ciebie dwa przepisy - jeden na osobne danie, a drugi na dodatek, dzięki którym spróbujesz azjatyckiej pyszności w dwóch kontrastujących odsłonach. 

 

Pierożki z kimchi, wieprzowiną i warzywami  

To propozycja zarówno dla fanów lepienia i zjadania naszych polskich pierogów, jak i orientalnych pierożków gyoza, wonton oraz dim sum.

 

Ciasto: 

220 g mąki pszennej 

szczypta soli 

1 łyżka masła 

125 ml gorącej wody 

Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i masło, a następnie zalej całość gorącą wodą. Wyrabiaj do uzyskania jednolitej konsystencji, a kolejno przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 15-20 minut. 

 

Farsz: 

80 g kimchi 

1 ząbek czosnku 

1 cebula 

1 papryczka chili 

1/3 papryki czerwonej 

1/3 marchwi 

olej sezamowy 

150 g mielonej wieprzowiny 

1 łyżka sosu sojowego 

pół łyżeczki wędzonej papryki 

1/3 łyżeczki kminku 

 

Posiekaj czosnek, cebulę i papryczkę chili, natomiast czerwoną paprykę i marchew pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni olej sezamowy i zacznij wrzucać pokrojone warzywa. Następnie dodaj mięso i smaż przez ok. 10 minut. Posiekaj kimchi i dorzuć do patelni. Smaż chwilkę, dopraw sosem sojowym, wędzoną papryką i kuminem, a później zdejmij z patelni i ostudź.  

Ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj na ok. 2-3 mm grubości. Wytnij koło o średnicy 10-12 cm, na środek połóż łyżkę farszu i zawiń ciasto w sakiewkę. Wrzuć do gotującej się, osolonej wody i gotuj 4-5 minut. Podawaj z sosem sezamowym i świeżą zieloną cebulką czy kolendrą. 

 

Odświeżająca surówka z kimchi, ogórka i kiełków 

Pyszna, rześka surówka to wspaniały dodatek do dań azjatyckich, który wykonasz w mgnieniu oka. 

 

Surówka: 

2 młode marchewki 

5 rzodkiewek 

100 g czerwonej kapusty 

pół czerwonej cebuli 

pół cukinii 

 

W drugiej kolejności: 

150 g kimchi 

kilka listków mięty 

pół pęczka szczypiorku 

pół pęczka kolendry 

1 łyżeczka prażonego sezamu 

 

Marynata: 

200 ml wody 

2 limonki 

2 łyżki oleju sezamowego 

3 łyżki octu jabłkowego 

1 łyżka soli 

1 łyżka cukru trzcinowego 

 

Marchewkę i rzodkiewkę pokrój w plasterki, kapustkę posiekaj, cebulę pokrój w piórka, a cukinię we wstążki. Połącz składniki marynaty. Przygotowane warzywa włóż do słoika i zalej marynatą. Odstaw na minimum 2 godziny. Kimchi odsącz z zalewy, rozdrobnij. Do naczynia nałóż zamarynowane warzywa, dodaj kimchi, listki mięty oraz szczypiorek i kolendrę, a następnie dokładnie wymieszaj. Posyp prażonym sezamem i gotowe! 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl