Desery azjatyckie do spróbowania w lutym!

Zaskocz swoją drugą połówkę ciekawym deserem rodem z Azji! Szukasz pomysłu na osłodzenia sobie życia, a może chcesz po prostu spróbować sprawdzonych azjatyckich deserów, które z pewnością Ci zasmakują? Jeśli tak, to specjalnie z myślą o Tobie przygotowaliśmy trzy przepisy na słodkości, których musisz spróbować! 

 

Ryż na mleczku kokosowym z mango – prosty, ale pyszny deser na każdą okazję! 

 

szklanka ryżu kleistego 

mleczko kokosowe 

sok wyciśnięty z 1 limonki 

skórka starta z 1 limonki 

4 łyżki cukru trzcinowego 

laska wanilii 

mango 

kilka listków świeżej mięty 

3 łyżki białego sezamu 

 

Ryż przepłucz, umieść w misce, zalej zimną wodą i odstaw na min. 2 godziny. Tak namoczony ryż odcedź na sitku i gotuj na parze ok. 20 minut, następnie przełóż go do miski i odstaw. W rondelku zagotuj mleczko kokosowe z cukrem, przekrojoną wzdłuż laską wanilii, sokiem i startą skórką limonki. Pod koniec gotowania wyjmij laskę wanilii. Ugotowany ryż zalej przygotowanym i gorącym mleczkiem i mieszaj dokładnie do połączenia składników. Następnie miskę owiń folią spożywczą i umieść pod ręcznikiem na ok. godzinę, by ryż wchłonął cały płyn. Podawaj na zimno lub ciepło z pokrojonym w kostkę mango, listkami mięty oraz podprażonym sezamem! 

 

Chrupiący banan w panierce - miękki w środku i chrupiący na zewnątrz deser 

 

350 ml mleka 

200 g mąki pszennej 

szczypta soli 

pół łyżeczki proszku do pieczenia 

2 łyżeczki czarnego sezamu 

2 łyżeczki białego sezamu 

1 jajko 

1 łyżka cukru 

40 g wiórków kokosowych 

60 g cukru palmowego 

4 banany 

olej 

100 g banana 

 

Obrane banany pokrój na ukos. Zmiksuj mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodaj biały i czarny sezam i wymieszaj. Banany zacznij obtaczać w cieście i panierce wymieszanej z wiórkami kokosowymi.  Do niedużego garnka nalej oleju i nagrzej go do temperatury smażenia. Następnie smaż banany na głębokim oleju do czasu, aż ciasto się zarumieni (ok. 2 min.).  

Do sosu potrzebne jest 40 ml mleka, drobno pokrojone 100 g banana oraz cukier palmowy. Taką mieszankę gotuj przez około 5 minut, a następnie zmiksuj i odstaw do wystudzenia. Deser serwuj na gorąco. 

 

Tofu flan  - odkryj słodką stronę tofu 

 

2 kostki twardego tofu 

1-2 łyżki zielonej herbaty matcha 

2-3 łyżki cukru trzcinowego (ksylitolu) 

5 jajek  

1 łyżka cukru pudru 

 

Tofu flan możesz serwować z kandyzowanymi z fiołkami. Wtedy przygotowania rozpocznij najlepiej wieczór przed serwowaniem deseru. Kwiaty dokładnie umyj i osusz. Białko roztrzep z 1 łyżeczką wody. Pędzelkiem pokryj kwiaty cienką warstwą gotowej mieszanki, a następnie posyp cukrem pudrem. Gotowe kwiaty przełóż na metalową kratkę albo blachę wyłożoną papierem do pieczenia i susz przez noc lub w piekarniku nagrzanym do 70 stopni, pół godziny w termoobiegu, a drugie pół w zamkniętym i wyłączonym piekarniku. 

Tofu, jajka (5 żółtek i 4 białka), cukier i herbatę zblenduj na gładką masę. Mieszankę przelej do małych miseczek i zakryj szczelnie folią spożywczą. Następnie umieść miseczki w garnku i zalej gorącą wodą do połowy ich wysokości. Gotuj przez 10-15 minut na małym ogniu. Ostudź i delektuj się pysznym deserem!  

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl