Zaskocz swoją drugą połówkę ciekawym deserem rodem z Azji! Szukasz pomysłu na osłodzenia sobie życia, a może chcesz po prostu spróbować sprawdzonych azjatyckich deserów, które z pewnością Ci zasmakują? Jeśli tak, to specjalnie z myślą o Tobie przygotowaliśmy trzy przepisy na słodkości, których musisz spróbować!
Ryż na mleczku kokosowym z mango – prosty, ale pyszny deser na każdą okazję!
szklanka ryżu kleistego
mleczko kokosowe
sok wyciśnięty z 1 limonki
skórka starta z 1 limonki
4 łyżki cukru trzcinowego
laska wanilii
mango
kilka listków świeżej mięty
3 łyżki białego sezamu
Ryż przepłucz, umieść w misce, zalej zimną wodą i odstaw na min. 2 godziny. Tak namoczony ryż odcedź na sitku i gotuj na parze ok. 20 minut, następnie przełóż go do miski i odstaw. W rondelku zagotuj mleczko kokosowe z cukrem, przekrojoną wzdłuż laską wanilii, sokiem i startą skórką limonki. Pod koniec gotowania wyjmij laskę wanilii. Ugotowany ryż zalej przygotowanym i gorącym mleczkiem i mieszaj dokładnie do połączenia składników. Następnie miskę owiń folią spożywczą i umieść pod ręcznikiem na ok. godzinę, by ryż wchłonął cały płyn. Podawaj na zimno lub ciepło z pokrojonym w kostkę mango, listkami mięty oraz podprażonym sezamem!
Chrupiący banan w panierce - miękki w środku i chrupiący na zewnątrz deser
350 ml mleka
200 g mąki pszennej
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki czarnego sezamu
2 łyżeczki białego sezamu
1 jajko
1 łyżka cukru
40 g wiórków kokosowych
60 g cukru palmowego
4 banany
olej
100 g banana
Obrane banany pokrój na ukos. Zmiksuj mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodaj biały i czarny sezam i wymieszaj. Banany zacznij obtaczać w cieście i panierce wymieszanej z wiórkami kokosowymi. Do niedużego garnka nalej oleju i nagrzej go do temperatury smażenia. Następnie smaż banany na głębokim oleju do czasu, aż ciasto się zarumieni (ok. 2 min.).
Do sosu potrzebne jest 40 ml mleka, drobno pokrojone 100 g banana oraz cukier palmowy. Taką mieszankę gotuj przez około 5 minut, a następnie zmiksuj i odstaw do wystudzenia. Deser serwuj na gorąco.
Tofu flan - odkryj słodką stronę tofu
2 kostki twardego tofu
1-2 łyżki zielonej herbaty matcha
2-3 łyżki cukru trzcinowego (ksylitolu)
5 jajek
1 łyżka cukru pudru
Tofu flan możesz serwować z kandyzowanymi z fiołkami. Wtedy przygotowania rozpocznij najlepiej wieczór przed serwowaniem deseru. Kwiaty dokładnie umyj i osusz. Białko roztrzep z 1 łyżeczką wody. Pędzelkiem pokryj kwiaty cienką warstwą gotowej mieszanki, a następnie posyp cukrem pudrem. Gotowe kwiaty przełóż na metalową kratkę albo blachę wyłożoną papierem do pieczenia i susz przez noc lub w piekarniku nagrzanym do 70 stopni, pół godziny w termoobiegu, a drugie pół w zamkniętym i wyłączonym piekarniku.
Tofu, jajka (5 żółtek i 4 białka), cukier i herbatę zblenduj na gładką masę. Mieszankę przelej do małych miseczek i zakryj szczelnie folią spożywczą. Następnie umieść miseczki w garnku i zalej gorącą wodą do połowy ich wysokości. Gotuj przez 10-15 minut na małym ogniu. Ostudź i delektuj się pysznym deserem!