Wszystko, co musisz wiedzieć o Kurkumie

Zastanawiasz się, skąd nagle wzięła się moda na kurkumę? Dlaczego celebryci zachwycają się pozytywnymi efektami suplementacji kurkuminą? Nie wiesz, jak wykorzystać ją w kuchni? Może obiły Ci się o ucho zalety stosowania tego składniku w kosmetyce? Odpowiadamy na wszystkie Twoje pytania. 

Ostryż długi nazywany również ostryżem Zohary, ostryżem indyjskim, szafranem indyjskim oraz kurkumą to nic innego jak gatunek byliny z rodziny imbirowatych. Podobnie zresztą jak imbir ma silny, korzenny i gorzkawy smak. Charakteryzuje żółtawo-pomarańczowo-brązowe ubarwienie.

Kurkuma a kurkumina 

Kurkumina to jeden z podstawowych składników kurkumy. Nadaje daniom charakterystycznego żółtego koloru i korzennego smaku. To właśnie kurkumina ceniona jest za swoje właściwości prozdrowotne. Jest to silny przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych. Ma pobudzać pracę neuronów i wykazywać działanie przeciwzapalne. W przeszłości z powodzeniem stosowano ją również w celu złagodzenia skurczów menstruacyjnych, schorzeń układu oddechowego, stanów zapalnych oraz niedrożności wątroby. Niestety sama jest słabo wchłaniana i najlepiej suplementować ją z piperyną, która zwiększa wchłanianie kurkuminy o 2000%. 

Kurkuma - wartości odżywcze 

Jest to źródło cennych składników odżywczych, witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych. Zawiera witaminy z grupy B - tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy witaminę B6, a także witaminę C, E i K. W jej skład wchodzą również wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Wyróżnia ją wysoką zawartość błonnika pokarmowego.  

Właściwości kurkumy 

Polecana jest w terapii i profilaktyce nowotworów oraz wśród chorych na Alzheimera. Stosowana w codziennej diecie może działać antybakteryjnie i rozkurczająco. Pobudza wydzielanie żółci, gastryny, sekretyny oraz enzymów trzustkowych. Przez wielu stosowana jest w leczeniu infekcji wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych. Ponadto, w domowych warunkach chętnie wybierana jest do robienia maseczek do pielęgnacji twarzy. Jej wpływ ma być szczególnie korzystny dla cery trądzikowej oraz tłustej - ma poprawiać wygląd skóry, a nawet rozjaśnić przebarwienia. 

Kurkuma a odchudzanie 

Stosowana w niewielkich ilościach praktycznie nie wpływa na kaloryczność dań. Posiada za to dużo błonnika. Jest to zatem cenny składnik wielu dań spożywanych w trakcie terapii odchudzającej. Miłośnicy stosowania indyjskiej przyprawy na diecie uważają, że zawarte w korzeniu rośliny substancje bioaktywne mają przyspieszać metabolizm, a nawet dodawać energii do ćwiczeń. 

Kurkuma - zastosowanie w kuchni 

Jest to jedna z najpopularniejszych przypraw kuchni azjatyckiej, która już praktycznie na stałe zagościła w kuchennych szafkach Polaków. Najbardziej znanym daniem jest curry. Złota przyprawa nadaje potrawie charakterystycznego koloru oraz smaku. Inne przepisy z użyciem kurkumy, których musisz spróbować, to Buttern Chicken, czyli maślany kurczak, Chicken Korma, kurczak w sosie migdałowym czy kultowy już Kurczak Tikka Masala. Możesz przygotować również herbatę z kurkumą! 


do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl