Najlepsze domowe sushi - wskazówki i porady

Najlepsze domowe sushi - wskazówki i porady

Sztuka robienia sushi swoje korzenie ma w Kraju Kwitnącej Wiśni. Tam dosłownie oznacza “zakwaszony ryż”. Orientalne smaki swoich miłośników znalazły w każdym zakątku świata. Kuszące z wyglądu danie wyróżnia bogactwo składników oraz obłędny smak. Dziś możemy spotkać się z wieloma odmianami japońskiej potrawy, dzięki czemu każdy może rozkoszować się ulubionymi smakami. Zastanawiasz się, skąd właściwie wzięła się potrawa, z czego się składa, jakie są jej rodzaje i przede wszystkim – jak zrobić profesjonalne sushi w domu? Zapraszamy do lektury!  

 

Historia, skład i rodzaje sushi - japoński przysmak w pigułce 

Jest to tradycyjna japońska potrawa, w której skład wchodzi ryż oraz różnego rodzaju dodatki. Chociaż w tradycyjnej japońskiej kuchni funkcjonuje prostota i minimalizm w domu każdy może dodać do sushi swoje ulubione składniki - owoce morza, wodorosty, kawałki ryb (przeważnie surowych, grillowanych lub w tempurze) oraz warzyw i grzybów. Popularnym dodatkiem są również tofu, japoński omlet (tamago-yaki), a także ziarno sezamowe (goma). Źródła podają, że pierwsza wzmianka o sushi pojawiła się już w 718 roku. Tradycyjnie spożywane jest palcami lub pałeczkami. W formie dodatków serwowane są sos sojowy, wasabi (zielony chrzan, którego zadaniem jest oczyszczenie kubków smakowych) oraz marynowany imbir (ma właściwości bakteriobójcze, przyspiesza trawienie tłuszczu zawartego w rybie). Istnieje wiele rodzajów sushi, możemy wyróżnić m.in.: 

  • Nigiri 

  • Maki 

  • Hosomaki 

  • Kappa maki 

  • Futomaki 

  • Uramaki 

  • Sashimi 

Istnieje dużo więcej wersji japońskiej potrawy, np. otoczone delikatną tempurą Tempura Maki czy Temaki - rożki z prasowanych nori, wypełnione ryżem i dodatkami. 

 

Sposób na idealny ryż do sushi 

Najważniejszym składnikiem do przygotowania potrawy jest oczywiście ryż. Nie może być to byle jaki ryż w torebkach dostępny w supermarkecie, musi być to specjalna, długoziarnista odmiana ryżu. Jeśli chodzi o sposób przygotowywania ryżu, to pamiętaj, by: 

  • płukać go do momentu otrzymania przejrzystej wody 

  • gotować w mniejszej ilości wody niż tradycyjny ryż lub kaszę 

  • po przygotowaniu zalać go zaprawą z wody, cukru, soli i octu ryżowego 

  • przystąpić do robienia rolek dopiero po ostygnięciu ryżu 

Dzięki temu uzyskasz ryż o odpowiednim smaku i konsystencji, który nie będzie rozwalał się podczas przygotowania rolki.  

 

Sekret zawijania sushijak prawidłowo zawinąć rolkę? 

Jeśli masz już gotowy ryż, to potrzebne Ci jeszcze Nori – suszone i prasowane algi morskie. Jeszcze zanim przystąpisz do przygotowywania potrawy, to przygotuj sobie miseczkę z wodą do namaczania palców. Dzięki temu ryż ani inne składniki nie będą przyklejać Ci się do palców. Pokrój także wszystkie dodatki, które zamierzasz użyć. Rozwiń matę, owiń ją przezroczystą folią spożywczą, połóż nori, wypełnij ryż, ułóż pozostałe produkty, a następnie zawijaj rolkę. Gotowe danie podawaj najlepiej na drewnianej deseczce - dzięki temu nie będzie przyklejało się do podłoża. Podawaj z sosem sojowym, wasabi oraz imbirem. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl