Dzień bez mięsa - najlepsze przepisy na tofu!

Dzień bez mięsa - najlepsze przepisy na tofu!

Jest to stały element diety każdego wegetarianina i weganina. Może być przyrządzane na milion różnych sposobów i dodawane do wielu różnych dań kuchni azjatyckiej. Nigdy nie próbowałeś tofu? Co roku 20.03 obchodzimy Dzień bez mięsa, to wspaniała okazja, by mięso zastąpić wegańską alternatywą. Podrzucamy ciekawe pomysły z wykorzystaniem tego składnika - tofucznicę, smażone tofu oraz ramen. 

 

Smażone tofu na śniadanie - tofucznica 

Jeśli lubisz klasyczną jajecznicę, to koniecznie wypróbuj jej wegańskiego odpowiednika. Szybkie i konkretne danie to nasza propozycja na pyszne, ciepłe i sycące śniadanie. Dodaj ulubione dodatki - świeże warzywa, szczypiorek czy nawet pomidory. Dopraw ulubionymi przyprawami. 

 

Składniki: 

Kostka tofu 

Olej roślinny 

Cebula 

Płatki drożdżowe 

Szczypiorek/pietruszka 

 

Przepis: 

Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Tofu rozgnieć widelcem, dodaj zieleninę, ulubione przyprawy, płatki drożdżowe, sól i pierz i wymieszaj. Gotową mieszankę dodaj na patelnie i smaż kilka minut, mieszając. I gotowe! 

 

Smażone tofuazjatycka przekąska 

Może być spożywane samodzielnie lub jako dodatek, np. do pokebowl czy dań z ryżem lub makaronem. Jeśli nie przepadasz za sojowym produktem w tradycyjnej formie, może właśnie usmażone przypadnie Ci do gustu.  

 

Składniki: 

Pół kostki tofu 

2 łyżki sosu sojowego 

Pół łyżki brązowego cukru 

Pół papryczki chili 

1 łyżka oleju 

 

Przepis: 

Pokrój główny składnik i podsmażaj na rozgrzanym oleju. Następnie wlej na patelnię sos sojowy i wsyp brązowy cukier wraz z posiekaną papryczką chili. Podsmażaj do czasu, aż sos całowicie się wchłonie. Podawaj z posiekaną świeżą kolendrą, dymką lub orzechami. Alternatywnie, możesz wykonać marynatę np. z imbiru, czosnku, oliwy, kurkumy, papryki wędzonej, syropu klonowego i soku z cytryny, w której będziesz marynować pokrojone w kostkę tofu przynajmniej przez godzinę.  

 

Ramen w wersji wege

Japońska zupa z makaronem stała się jednym z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej. W tradycyjnej wersji składa się z bulionu, w zależności od regionu drobiowego, wieprzowego lub wołowego, a nawet rybnego. Popularnym składnikiem jest także jajko na twardo lub półtwardo, podawane w całości lub przekrojone na pół. Niemniej jednak dziś bardzo chętnie spożywany jest w wersji wegetariańskiej. 

 

Składniki: 

4 sztuki cebuli 

6 plastrów imbiru 

5 łyżeczek pasty miso 

1 łyżeczka oleju sezamowego 

2 łyżki sosu sojowego 

3 ząbki czosnku 

3,5 szklanki bulionu warzywnego 

3 sztuki borowików suszonych 

3 sztuki grzybów shitake 

Dodatkowo: 

Makaron 

1 listek kapusty pak choi 

Pół łyżeczki sezamu 

2,5 opakowania tofu, 

1 marchew 

1 łyżeczka szczypiorku 

 

Przepis: 

W garnku rozgrzej olej, dodaj posiekany imbir, cebulę i czosnek, a następnie smaż przez kilka minut. Dodaj łyżkę sosu sojowego i mieszaj. Następnie dodaj bulion, grzyby, sól i sos sojowy. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez minimum godzinę. Tofu pokrój w kostkę, podsmaż. Zgrilluj pojedyncze liście kapusty. Pokrój szczypiorek i marchewkę. Makaron zagotuj według instrukcji na opakowaniu. Dodaj do bulionu i gotuj wraz z tofu, warzywami i szczypiorkiem.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl