
Jest to stały element diety każdego wegetarianina i weganina. Może być przyrządzane na milion różnych sposobów i dodawane do wielu różnych dań kuchni azjatyckiej. Nigdy nie próbowałeś tofu? Co roku 20.03 obchodzimy Dzień bez mięsa, to wspaniała okazja, by mięso zastąpić wegańską alternatywą. Podrzucamy ciekawe pomysły z wykorzystaniem tego składnika - tofucznicę, smażone tofu oraz ramen.
Smażone tofu na śniadanie - tofucznica
Jeśli lubisz klasyczną jajecznicę, to koniecznie wypróbuj jej wegańskiego odpowiednika. Szybkie i konkretne danie to nasza propozycja na pyszne, ciepłe i sycące śniadanie. Dodaj ulubione dodatki - świeże warzywa, szczypiorek czy nawet pomidory. Dopraw ulubionymi przyprawami.
Składniki:
Kostka tofu
Olej roślinny
Cebula
Płatki drożdżowe
Szczypiorek/pietruszka
Przepis:
Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Tofu rozgnieć widelcem, dodaj zieleninę, ulubione przyprawy, płatki drożdżowe, sól i pierz i wymieszaj. Gotową mieszankę dodaj na patelnie i smaż kilka minut, mieszając. I gotowe!
Smażone tofu – azjatycka przekąska
Może być spożywane samodzielnie lub jako dodatek, np. do pokebowl czy dań z ryżem lub makaronem. Jeśli nie przepadasz za sojowym produktem w tradycyjnej formie, może właśnie usmażone przypadnie Ci do gustu.
Składniki:
Pół kostki tofu
2 łyżki sosu sojowego
Pół łyżki brązowego cukru
Pół papryczki chili
1 łyżka oleju
Przepis:
Pokrój główny składnik i podsmażaj na rozgrzanym oleju. Następnie wlej na patelnię sos sojowy i wsyp brązowy cukier wraz z posiekaną papryczką chili. Podsmażaj do czasu, aż sos całowicie się wchłonie. Podawaj z posiekaną świeżą kolendrą, dymką lub orzechami. Alternatywnie, możesz wykonać marynatę np. z imbiru, czosnku, oliwy, kurkumy, papryki wędzonej, syropu klonowego i soku z cytryny, w której będziesz marynować pokrojone w kostkę tofu przynajmniej przez godzinę.
Ramen w wersji wege
Japońska zupa z makaronem stała się jednym z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej. W tradycyjnej wersji składa się z bulionu, w zależności od regionu drobiowego, wieprzowego lub wołowego, a nawet rybnego. Popularnym składnikiem jest także jajko na twardo lub półtwardo, podawane w całości lub przekrojone na pół. Niemniej jednak dziś bardzo chętnie spożywany jest w wersji wegetariańskiej.
Składniki:
4 sztuki cebuli
6 plastrów imbiru
5 łyżeczek pasty miso
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
3 ząbki czosnku
3,5 szklanki bulionu warzywnego
3 sztuki borowików suszonych
3 sztuki grzybów shitake
Dodatkowo:
Makaron
1 listek kapusty pak choi
Pół łyżeczki sezamu
2,5 opakowania tofu,
1 marchew
1 łyżeczka szczypiorku
Przepis:
W garnku rozgrzej olej, dodaj posiekany imbir, cebulę i czosnek, a następnie smaż przez kilka minut. Dodaj łyżkę sosu sojowego i mieszaj. Następnie dodaj bulion, grzyby, sól i sos sojowy. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez minimum godzinę. Tofu pokrój w kostkę, podsmaż. Zgrilluj pojedyncze liście kapusty. Pokrój szczypiorek i marchewkę. Makaron zagotuj według instrukcji na opakowaniu. Dodaj do bulionu i gotuj wraz z tofu, warzywami i szczypiorkiem.