Calrose Seijou 500g Ryż do sushi klejący średnioziarnisty





Opis
Ryż klejący do sushi typu Calrose (medium grain) bardzo wysokiej jakości,
wyprodukowany w Kalifornii.
Idealny do dań kuchni orientalnych, a zwłaszcza sushi.
Wysokiej jakości ryż klejący do sushi typu Calrose .
Ryż jest łatwy w przygotowaniu w porównaniu do innych odmian, ma dużą tolerancję w ilości
dodawanej wody.
Oprócz wykorzystania do sushi, spożywany jest również z tradycyjnymi potrawami
azjatyckimi.
Numer 1 w USA.
Dzisiaj Kalifornia jest największym producentem ryżu japońskiego krótkiego i średniego ziarna (Calrose) Japonica w Stanach Zjednoczonych. 2500 rodzinnych hodowców ryżu produkuje 2,5 miliona ton lub więcej ryżu rocznie, co czyni go drugim co do wielkości państwem uprawiającym ryż w kraju i wnoszącym prawie 1 miliard dolarów w gospodarkę państwa. Ryż kalifornijski jest eksportowany do Japonii, Korei, Tajwanu, Bliskiego Wschodu, Morza Śródziemnego oraz na Wyspy Karaibskie i Pacyfik. Jest szeroko rozpowszechniony w Stanach Zjednoczonych wśród społeczności koreańskiej i japońskiej, specjalistycznych restauracji i rynków zdrowej żywności. Preferowani ze względu na swoje właściwości przetwórcze, producenci zbóż, żywności dla niemowląt, mąki ryżowej i chrupiącego ryżu dla producentów słodyczy i batonów zdrowotnych używają ryżu kalifornijskiego.
Ponad 550 000 akrów, czyli 98% kalifornijskiego ryżu, uprawia się w odległości 100 mil na północ od stolicy stanu. W wiejskich okręgach doliny Sacramento w Colusa, Butte, Sutter i Yuba ryż jest dominującą rośliną uprawną i stanowi znaczący fundament działalności gospodarczej tych obszarów.
Skład: klejący ryż średnioziarnisty.
Producent: Kalifornia, USA.