Opis
Dziki ryż (zizania aquatica), tak naprawdę nie jest ryżem, lecz trawą.
Bywa też nazywany owsem lub zizanią wodną.
Długie i cienkie ziarna tej trawy cechują się ciemnobrązową barwą i intensywnym, zbożowo-
orzechowym aromatem.
Jego "dziwny" wygląd sprawia, że jest on bardzo dekoracyjny i pasuje do orientalnych dań.
Swój charakterystyczny kolor dziki ryż zawdzięcza amylozie – złożonemu wielocukrowi, który jest
jednym ze składników skrobi.
Ryż dziki zawiera dwa razy więcej białka od ryżu brązowego i aż trzydzieści razy więcej
antyoksydantów od ryżu białego!
To także źródło przeciwutleniaczy (m.in. witaminy C), witamin z grupy B, wielonienasyconych
kwasów tłuszczowych, żelaza, potasu, manganu i kwasu foliowego.
Dziki ryż nie zawiera glutenu, dzięki czemu może być składnikiem diety osób z celiakią.
Skład: Dziki ryż (Zizania aquatica)
Producent: Viands.
Kraj pochodzenia: Kanada.
Jedna szklanka ugotowanego dzikiego ryżu dostarcza 5% lub więcej dziennego
zapotrzebowania na tiaminę, ryboflawinę, żelazo i potas, 10% lub więcej dziennego
zapotrzebowania na niacynę, wit. B6, kwas foliowy, magnez, fosfor; 15% cynk oraz
ponad 20% mangan.