Opis
Nori to gatunek wodorostów morskich rodzaju Porphyra (krasnorosty), które po uprzednim
oczyszczeniu, rozdrobnieniu, przelaniu do prostokątnych form (sit), wysuszeniu, uprażeniu i w
konsekwencji otrzymaniu cienkich arkuszów, służą głównie do przyrządzania sushi w wersji maki-
sushi.
Są dość kruche, posiadają kolor głębokiej zieleni oraz naturalny - morski smak.
Nori to produkt w 100% naturalny, hodowany w zimnych i czystych wodach morskich, gdzie
wodorosty mają najlepsze warunki do wzrostu.
Oprócz sushi mogą być stosowane jako zdrowa przekąska (snack) lub być dodatkiem do innych dań
kuchni orientalnej.
Nori zawiera dużo białka roślinnego, węglowodanów, minerałów (żelazo, wapń, jod, fosfor),
wodorostów witamin A i C. nori oraz - niezbędny w leczeniu chorób związanych z niedoborem jodu
oraz podwyższonym poziomem cholesterolu i upośledzony układ odpornościowy.
Naukowcy wykazali, że regularne spożywanie glonów zmniejsza prawdopodobieństwo choroby
układu sercowo-naczyniowego. Dobrze jest jeść nori w takich chorobach: miażdżyca, żylaki i
choroby tarczycy.
Stosowanie nori jest przeciwwskazane u kobiet w ciąży, w przypadkach indywidualnej nietolerancji
jodu.
Aby nie stracić plastyczności nori, nori należy przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w
ciemnym, suchym miejscu.
Opakowanie posiada zamknięcie strunowe, które zapewnia szczelną ochronę przechowywanej w nich
zawartości przed wilgocią, zabrudzeniem.
Skład: prażone glony morskie nori.
Kraj pochodzenia: Korea.