



Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.



Grzyby białe chińskie 100g Trzęsak morszczynowaty (Tremella fuciformis).






Opis
Srebrne ucho, drzewna meduza, masło czarownicy, trzęsak, śnieżny grzyb, to inne
określenia Białych Grzybów Chińskich, fachowa nazwa to Trzęsak morszczynowaty
(Tremella fuciformis).
Grzyb jadalny o wspaniałym smaku i aromacie.
Przed gotowaniem należy je namoczyć w wodzie by odzyskały swoją charakterystyczną chrupkość i
wielokrotnie zwiększyły objętość.
Po namoczeniu grzyb ma chrupką konsystencję, nadaje się jako dodatek do zup, gulaszy,
warzyw, deserów, doskonały dodatek do jajecznicy.
W kuchniach azjatyckich, orientalnych popularniejsze są grzyby mun, a białe grzyby podawane są
na specjalne okazje, gdyż są droższe.
Tremella fuciformis jest ważnym jadalnym grzybem, który jest szeroko uprawiany i stosowany jako
żywność i składnik leczniczy w tradycyjnej medycynie chińskiej.
W ostatnich dziesięcioleciach wielu badaczy doniosło, że polisacharydy T. fuciformis (TPS) wykazują
różne bioaktywności, w tym przeciwnowotworowe, immunomodulujące, przeciwutleniające,
przeciwstarzeniowe, naprawiające zaburzenia pamięci mózgu, przeciwzapalne, hipoglikemiczne i
hipocholesterolemiczne.
W Europie, również w Polsce bardzo modne stały się w salonach urody kremy i maseczki, gdzie
głównym składnikiem jest ten biały grzyb chiński. Systematyczne stosowanie w/w kosmetyków
przypomina efekt działania kwasu hialuronowego.
Oczywiście w warunkach domowych można szybko przygotować maseczkę na twarz z samych
grzybów.
Jest składnikiem azjatyckich kosmetyków. Występuje w maseczkach oczyszczającących i kremach
do twarzy.
Skład: Białe grzyby chińskie (Tremella fuciformis).
Producent: AEF.
Kraj producenta: Chiny.