Opis
Chociaż papryka jalapeno, inaczej zwana pieprzem chilijskim, pochodzi z Ameryki, to uprawiana
jest również w Polsce.
Jalapeño dla niektórych Chili jest najsmaczniejsze i najbardziej znane na świecie.
Pochodzi z Xalapy (Veracruz, Meksyk).
Służy do chipsów tortilla (nachos), ciast, kanapek, burgerów, hot-dogów i do mięsa.
Zaliczana jest do papryk z grupy chili i charakteryzuje się bardzo pikantnym smakiem.
Papryka jalapeno stanowi podstawowy składnik meksykańskich dań jako dodatek do potraw -
sosów, zup, dipów, nadzień oraz do marynowania i faszerowania.
Ostre meksykańskie papryki mogą być spożywane na wiele sposobów: suszone, mielone, surowe,
marynowane, pieczone, czy wędzone.
Skład: papryka Jalapeno, woda, ocet trzcinowy, cebula, marchew, sól jodowana, cukier, olej roślinny, przyprawy, czosnek.
Kraj pochodzenia: Meksyk.