Darmowa dostawa
Darmowa dostawa juz od 199,00 zł.

Mąka pszenna 00 Manitoba 1kg Molino

Dostępność: na wyczerpaniu
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 7,50 zł 7.50
ilość + -szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Mąka Manitoba to mąka z miękkiej pszenicy typu „00” wytwarzana z miękkiej pszenicy, zwykle

uprawianej w Ameryce Północnej.

Rzeczywiście Manitoba bierze swoją nazwę od obszaru produkcji, rozległej prowincji w Kanadzie,

która z kolei pochodzi od starożytnego plemienia Indian, które tam mieszkały.

Pszenica, którą tam uprawiano, była początkowo silna i odporna na niskie temperatury.

Manitoba była bardzo specjalną miękką pszenicą, ponieważ umożliwiając jej wzrost na obszarach

północnych, które były poddawane bardzo surowym temperaturom zimowym, rozwinęła specjalne

cechy zwiększające jej odporność.

Mąka Manitoba typu „00” ma wskaźnik wypiekania chleba, oznaczony symbolem W, ważnym

parametrem stosowanym do klasyfikacji mąki, od 280 do 300, co stanowi znacznie wyższą wartość

w porównaniu do zwykłych mąk pszennych typu „00”.

 

Przepis na chleb rzemieślniczy od Molino Pasini:

500 g mąki Manitoba, 2 saszetki suchych drożdży lub 1 kostka drożdży piwnych, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżki cukru, 1 łyżka drobnej soli, 270 ml wody.



ZALECANE UŻYCIE
Mąka Granoro Manitoba typu „00” jest idealna do domowego przygotowywania deserów wymagających długiego czasu dojrzewania i stanowi doskonałe pieczywo, pizze i focaccias. Najlepiej jest przygotować go z drożdżami początkowymi (dostępnymi w piekarniach rzemieślniczych) i pozostawić do wyrośnięcia na długi okres, do 12 godzin, jeśli użyto niewielkiej ilości drożdży, lub od 4 do 6 godzin dla większych dawek drożdży. Czasami, szczególnie w przypadku słodkich produktów, mąkę Manitoba można mieszać z innymi słabszymi mąkami. Niektóre słodkie i pikantne przepisy, które można przygotować przy użyciu mąki Granoro Manitoba typu „00” to: panettone i pandoro, chleb (np. Bagietki), ciasta choux, ciasta na wypieki (takie jak biszkopt Torta Paradiso), baba rumowa, bazy do pizzy z długimi czasami wzrostu, domowej roboty rogalik i pączki, focaccia alla Genovese i pikantny panettone.

 

Kraj pochodzenia: Włochy.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl