Opis
Ryż Arborio to odmiana ryżu o lekko zaokrąglonych brzegach, idealna do
przygotowywania włoskiego risotto, lekko kleista.
Ziarna tej odmiany ryżu są grube i pękate, łatwo komponują się i łączą z przyprawami,
wchłaniając ich smak.
Ryż Arborio to ryż „superfino” z dużym pulchnym ziarnem, które po ugotowaniu puchnie nawet
dwukrotnie do swojego pierwotnego rozmiaru.
Ugotowany ryż Arborio ma charakterystyczną strukturę – z zewnątrz ziarno jest bardzo miękkie, a
w środku al dente.
Ryż Arborio jest najbardziej rozpowszechnionym, średniej wielkości, ziarno tej odmiany
pozwala uzyskać kremowe risotto.
Bądź jednak ostrożny i kieruj się markami renomowanej jakości.
Rzeczywiście, nazwa ta jest bardzo często stosowana w ryżu sprzedawanym w
supermarketach, autentyczne Arborio stanowi zaledwie 10% ryżu produkowanego we Włoszech
(ryż do długiego gotowania i ryż do risotto).
Gładkość risotto z tego ryżu wynika z jego ziaren, które bardzo dobrze wchłaniają
bulion z Twojego dania.
Skład: Ryż biały kleisty, średnioziarnisty.
Kraj pochodzenia: Włochy.