Opis
Ekologiczny sezam niełuskany po uprażeniu może stanowić smaczny dodatek do sałatek, chleba i różnych dań.
Może służyć również do domowego przygotowania tahiny - pasty sezamowej, doskonałej alternatywy dla masła bądź margaryny.
Polecamy także w formie mielonej jako posypkę do kasz, ryżu, zup czy warzyw gotowanych na parze.
Nasiona sezamu powinny być mielone bezpośrednio przed spożyciem.
Również wcześniejsze namaczanie sezamu poprawia jego strawność.
Od wieków wykorzystywany w kuchni orientalnej m.in. jako dodatek do mięs, zup, wypieków.
Stanowi podstawę pasty sezamowej - tahini. Idealny również jako posypka do sałatek.
Charakteryzuje się bogactwem wartościowych składników pokarmowych.
Zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. kwas linolowy.
Jest źródłem żelaza, fosforu, magnezu i witamin B1, B2 i E.