Opis
Tapioka perła to drobny granulat wytwarzany ze skrobi pozyskiwanej z korzenia rośliny
powszechnie nazywanej maniokiem.
Nazwa produktu pochodzi od jego kształtu, skrobia z manioku jest formowana w granulki , w
rozmiarach 1 do 8 milimetrów.
Granulat tapioki jest najczęstszą formą produktów z tapioki na całym świecie, choć dostępne są
również w postaci proszku, płatków lub pałeczek.
Najbardziej popularnym zastosowaniem tapioki w świecie zachodnim jest pudding z mlekiem i
cukrem.
Tapioka jest lekkostrawna, dlatego jest odpowiednia dla dzieci i osób w starszych, a także tych,
którzy się zmagają się z kłopotami żołądkowymi
Nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczna.
Tapiokę gotujemy na małym ogniu, jest gotowa, gdy stanie się szklista.
Skład: mąka z tapioki.
Kraj pochodzenia: Tajlandia.