Szanowni klienci!

Wysyłka zamówień założonych między 28.07.2021r. - 02.08.2021r. odbędzie się 03.08.2021r.

Producenci

Potrawy japońskie - z czego słynie kuchnia Japonii?

Potrawy japońskie - z czego słynie kuchnia Japonii?

Potrawy japońskie - z czego słynie kuchnia Japonii?

Kuchnia japońska od lat zdobywa popularność wśród pozostałych kuchni na świecie, a to dzięki swoim unikatowym składnikom i formie podania, składającej się z wielu obrzędów podczas ich przygotowywania. Dla wielu kunszt kulinarny stanowi jeden z atutów turystycznych w Japonii. Mało kto wie, ale kuchnia japońska została w 2013 roku wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Kraj Kwitnącej Wiśni słynie z sushi, ramen, miso, a także innych licznych i aromatycznych potraw, które każdy powinien spróbować.

Kuchnia Japońska uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Zawiera wiele witamin i właściwości odżywczych w swoich produktach. Potrawy japońskie składają się głównie z ryżu, ryb, glonów i wodorostów, warzyw oraz owoców morza. Wszystkie zupy przygotowywane są na bazie bulionu dashi, którego wywar powstaje z wodorostów wakame i konbu i suszonej ryby katsuobushi. Bulion ten dodawany jest jako dodatek, niemalże do każdego dania. Istnieje możliwość zamieniania ryb lub innych mięsistych smaków różnorodnymi warzywami, lub tofu, dzięki czemu wiele przepisów na potrawy japońskie stanowi alternatywę wyboru dla wegetarian. 

Sama w sobie kuchnia japońska zawiera dużo mięsa, ponieważ ze względu na pragmatyczną kulturę mieszkańców, zjawisko wegetarianizmu uznawane jest za niezgodność natury człowieka.

Smak zdecydowanie różni się od pozostałych potraw orientalnych. W japońskim kunszcie kulinarnym stawia się na jego zrównoważenie, który charakteryzuje się delikatnością i łagodnością, dlatego nie stosuje się w nadmiarze przypraw. Uznaje się, że niszczą one pierwotny, naturalny aromat i posmak. Każdy według uznania powinien doprawić swoje danie. 

 

Potrawy japońskie

Kuchnia japońska posiada w swoim menu szeroki wybór potraw. Najpopularniejszym daniem jest znane na całym świecie sushi, przygotowywane w wielu wersjach. Ponadto zupa ramen, czyli bulion z makaronem i dodatkami, również cieszy się znacznym uznaniem. Owa zupa stała się pomysłem na stworzenie zupek chińskich. Mimo mylącej nazwy zupki chińskie wywodzą się właśnie z Japonii. Są szybkim, gotowym posiłkiem, który wystarczy zalać wrzątkiem i odczekać parę minut w celu konsumpcji. 

Ich twórca w początkowym zamyśle twierdził, że dzięki takim formom zup, możliwym będzie wpływ na zmniejszenie niedoborów żywności powstałych w wyniku wojny.  Nie zdawał sobie sprawy, że jego odkrycie będzie określane jako wynalazek XX wieku. Obecnie istnieje wiele smaków i producentów zupek chińskich. 

Innymi znanymi potrawami japońskimi są:

Tempura

Panierowane, a następnie smażone na głębokim tłuszczu owoce morza. Pomysł ten Japończycy zaczerpnęli od Portugalczyków, opanowując czynność smażenia do perfekcji. Cała sztuka polega na tym, aby wypanierowanym w jajku, mące, wodzie i sodzie składnikom, nadać odpowiedniej, delikatnej chrupkości, przy czym danie musi zachować swój naturalny smak. Doskonale smakują również smażone warzywa tj. cukinia, marchewka, seler albo papryka. 

Tempura

Tamagoyaki

Japoński omlet - najprostszą jego formą przygotowania, a jednocześnie kwintesencją japońskiego śniadania jest wymieszanie ryżu z surowym jajkiem, uzyskując lepką i zwartą masę. Istnieje jeszcze drugi sposób, czyli warstwowe smażenie, który jest znacznie pracochłonnym procesem. Masa na omlet składa się z wspomnianego wcześniej bulionu dashi, sosu sojowego oraz cukru. Łączymy składniki z jajkami w celu otrzymania płynnej konsystencji. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni cieniutkiego ‘naleśniczka’ i zawijamy go w rulon. Po usmażeniu kolejnego zawijamy pierwszy rulonik, w drugi rulonik i tak dalej według reguły. Finalnie otrzymujemy pulchny rulon składający się z kilku małych omletów i kroimy go na małe bloczki.

Tamagoyaki

Soba

Cieniutki makaron chiński powstały głównie z mąki gryczanej o specyficznym smaku. Można go spożywać na dwa sposoby: ciepło i zimno.  Na ciepło, czyli z zupą na bazie bulionu dashi lub na zimno maczając w sosie (tj. mieszanka octu ryżowego i sosu sojowego) lub z dodatkiem świeżych składników (np. utartych kasztanów, imbiru, chrzanu wasabi). Makaron ten jest częścią tradycyjnego posiłku jadalnego w Nowy Rok. 

Soba

Takoyaki

To nic innego jak kawałeczki ośmiornicy w cieście naleśnikowym. Przygotowuje się je z dodatkiem imbiru, tamtejszego majonezu i słodkim sosem. Kształtowane są w formie kulek z ciasta powstałego z dashi, jajka, octu i mąki. W tym celu na rozgrzany olej wlewamy troszkę masy, następnie dokładamy ośmiornicę i zalewamy kolejną warstwą ciasta. W ten sposób farsz w całości zostaje pokryty, formując się w ową kulkę. Czas smażenia uzależniony jest od momentu uzyskania złocistego koloru.

Takoyaki

 

Za jedną z charakterystycznych cech potraw japońskich uważa się sztukę serwowania mięsa, owoców morza i ryb, czyli sashimi. Wszystkie etapy przygotowania są realizowane w obecności klienta zamawiającego danie (w tym zabijanie ryb). Składniki podawane są na talerzu w towarzystwie wyrazistych sosów i chrzanu wasabi.

Warto zaznaczyć, że bazą każdej potrawy są odpowiednio dobrane przyprawy, nadające daniom unikatowy smak. Zaliczamy do nich chrzan wasabi, miso, ocet ryżowy, srirache oraz popularny sos sojowy czy sos teriyaki.

Ponadto japońskie potrawy to nie tylko charakterystyczne dania, ale również różnorodność, czyli street food. Odwiedzając Kraj Kwitnącej Wiśni należy koniecznie spróbować smakołyków oferowanych na ulicznych straganach. Zachęceniem ku temu jest coroczna organizacja około 100 tysięcy różnego rodzaju festiwali w całym kraju, podczas których bez problemu znajdziemy takie miejsca do zjedzenia potraw, przygotowywanych na naszych oczach. 

 

Ciekawostki a propos kuchni japońskiej

  1. Japończycy dbają o estetykę podawanych potraw, nie chodzi tylko o wizualne nałożenia składników, ale również odpowiedni dobór zastawy. Funkcjonuje tam zasada “jedz oczami”.

  2. Japoński sos sojowy różni się od chińskiego. Przyjmuje on rzadką konsystencję, w porównaniu do gęstego, preferowanego przez Chińczyków. Oba są słone.

  3. Według statystyk, podczas jedzenia zużywanych jest rocznie ponad 24 miliardy pałeczek i patyczków.

  4. Cenną cechą jedzenia jest jakość, a nie ilość. W związku z tym w Japonii mieszkańcy nie cierpią na otyłość, ponieważ nigdy nie objadają się do syta. 

Podsumowując wyżej zebrane informacje kuchnia japońska stanowi szeroki obiekt zainteresowania amatorów, jak i profesjonalistów dobrego jedzenia. Pod względem swojej różnorodności składników oraz słodko-kwaśnych-łagodno-ostrych smaków, każdy znajdzie odpowiednie danie dla siebie.

W naszym sklepie posiadamy szeroki wybór gotowych potraw japońskich oraz niezbędnych składników potrzebnych do ich przygotowania. Zapraszamy do składania zamówień.




Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Przesyłka Kurierska) już od 179,00 zł.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl