
Kategorie
Producent
-
ABC (1)
-
AKAYA (1)
-
ASAHI (1)
-
ATLANTA (1)
-
BAKAL (1)
-
Bio Planet (1)
-
DAIWA (1)
-
DE CARE (3)
-
EKO-WITAL (1)
-
GLOBAL GOURMET (1)
-
Golden Phoenix (1)
-
Golden Turtle (1)
-
GOMEI (1)
-
HAIYIN BRIDGE (6)
-
Hause of Asia (1)
-
Healthy Boy (4)
-
HELIO (1)
-
Heuschen & Schrouff (5)
-
Hosan (3)
-
HOUSE OF ASIA (1)
-
Kewpie (1)
-
Kikkoman (13)
-
Kuchnie Świata (15)
-
LOBO (2)
-
MAKAR (2)
-
MARUKIN (2)
-
Mizkan (3)
-
MORINAGA (2)
-
MUSENMAI (1)
-
NOBI (1)
-
Ottogi (3)
-
Real Thai (1)
-
S&B (2)
-
Shibanuma (1)
-
Shirakiku (6)
-
SPRING HAPPINES (1)
-
SUN CLADE (1)
-
Thai Dancer (2)
-
Thai Pride (2)
-
TRS (2)
-
VOG (1)
-
YAMAKI (1)
-
Yamasa (4)
Cena
Nowość
Promocja
Stwórz własne dania sushi w sklepie Kuchnie Orientalne
Produkty do sushi
Rozpoczynając swoją przygodę w kuchni azjatyckiej należy zapoznać się z podstawowymi przyrządami oraz zdecydowanie uzupełnić braki w wyposażeniu, w tym szczególnie produktów do sushi. W naszym sklepie posiadamy odpowiednie ku temu przybory.
Poza typowymi składnikami tj. ryż, glony, sos sojowy zapewniamy także maty bambusowe, dzięki którym z łatwością zwiniesz ciasno sushi. W sitku bambusowym przygotujesz warzywa na parze idealne do wegetariańskiego farszu lub dodatku do ryby, a dzięki patyczkom i pałeczkom bambusowym zwinnie złapiesz każdy kawałek tej japońskiej potrawy. Te i inne produkty do sushi z pewnością ułatwią Ci kuchenne azjatyckie rewolucje.


Skąd się wzięło sushi?
Każdy wie, że sushi to japońska sztuka czyli marynowany ryż owinięty w glony, w połączeniu z owocami morza, rybami, warzywami oraz innymi w zależności od uznania składnikami, ale czy znamy historię dania?
Historia terminu sushi sięga VII wieku naszej ery i wyrażała się w postaci podatku płaconego w naturze, jednakże do tej pory znawcy nie są zgodni co do sensownego znaczenia tego słowa. Przeszło przez 800 lat przekształcało się z definicji prawnej do popularnej potrawy.
Specyfika przygotowań stanowiła złożony proces. Jako pierwsze sushi uznawane jest nama-nare, czyli wtedy, ryż jadany ze sfermentowaną rybą. Następnie opracowano recepturę octu ryżowego i proces fermentacji można było skrócić do minimum. Za pioniera sushi uważa się Hanaya Yohei, który w XIX wieku wpadł na ręczny pomysł łączenia ryżu i ryby, w małe bloczki.
Do ryżu dodawano wcześniej znany już ocet, uzyskując imitację sfermentowanego smaku i aromatu. Od tamtej pory sushi opanowało swoją formą cały świat i jest najbardziej znanym japońskim przysmakiem. Należy pamiętać o tym, że danie wymaga odpowiedniego przygotowania i stosowania oryginalnych produktów do sushi.
Zapraszamy do zaznajomienia się z nasza ofertą produktową np. makaronów chińskich i innych elementów dań kuchni azjatyckiej!