
Kategorie
Producent
Cena
-
od
do
Nowość
Promocja
Sriracha do azjatyckich i chińskich dań
Sos Sriracha to jeden z najbardziej rozpoznawalnych ostrych sosów, z jakich korzysta się w kuchni azjatyckiej i fusion. Wykonany z papryczek chilli sos doskonale wpasowuje się do wszystkich dań azjatyckich, dodając całości ostry, lekko słodkawy posmak. Choć w oryginalnej wersji do przyrządzenia Srirachy potrzeba jedynie papryczek chilli, cukru, soli, czosnku i octu, na rynku dostępne są różne warianty sosu z czarnym pieprzem, dodatkowym czosnkiem, z zielonych papryczek, imbirem, liśćmi kafiru, w wersji majonezowej, z trawą cytrynową, cebulą, lub kolendrą. Dużą popularnością cieszy się też odmiana Super Hot z jeszcze większą porcją papryczek dla maksymalnej ostrości.
Dania azjatyckie z sosem Sriracha
Stworzenie pierwszych sosów Sriracha przypisuje się Tajlandii – w latach 30-tych XX wieku w Bangkoku zarejestrowano oficjalnie nazwę Sriracha pochodzącej od nazwy jednego z tajskich miast. Obecnie sos masowo produkuje się w Tajlandii, Hong-Kongu, USA i Wielkiej Brytanii, a oryginalny, tworzony według tradycyjnej receptury rozpoznamy po widniejącej na butelce latającej gęsi (Flying Goose).
Sriracha doskonale komponuje się w daniach azjatyckich, dodając doskonałego smaku daniom chińskim (z makaronem chińskim i chińskimi grzybami Mun)oraz kuchni tajskiej, a także będąc dodatkiem do podstawowych produktów do sushi wraz z glonami i wodorostami do sushi. Najczęściej łączy się go z owocami morza, choć dzięki ostrości sos idealnie łączy się z wieprzowiną, wołowiną, chińskimi bułkami na parze czy tostami ze smażonym jajkiem i awokado. Często dodaje się go także do zupy PHO oraz jako sos do sajgonek.

