Jak przygotować Baklawę (بقلاوة), czyli warstwowe ciasto z orzechami i miodem?
Baklawa to deser, który pachnie orientem i smakuje jak wspomnienie słonecznego popołudnia na tureckim bazarze. Kiedy po raz pierwszy spróbowałem jej w…
Baklawa to deser, który pachnie orientem i smakuje jak wspomnienie słonecznego popołudnia na tureckim bazarze. Kiedy po raz pierwszy spróbowałem jej w…
W Egipcie mówi się, że bez basbousy nie ma świętowania. To ciasto pojawia się na stołach z okazji ramadanu, wesel czy…
Pod palmami w Malezji Cendol to więcej niż deser — to kulinarna chwila wytchnienia w upale, często podawana z lodem kruszonym. Pamiętam,…
Chebakia to marokańska klasyka, która od wieków towarzyszy mieszkańcom tego kraju podczas ramadanu. Pachną miodem i cynamonem, a ich kwiatowy kształt wygląda…
Pierwszy raz spróbowałem Es Campur na ulicznym targu w Dżakarcie, w upale, który kleił się do skóry jak miód do łyżki. Ten…
Pierwszy raz spróbowałem Bánh Flan w małej knajpce w Sajgonie, schowanej między stoiskami z owocami i zapachem jaśminu. Był gorący dzień, a…
Pierwszy raz spróbowałem Halo-Halo podczas podróży na Filipiny – gorące popołudnie, plastikowy kubek pełen kolorów i smaków, a w tle zapach ulicznych…
Kiedy pierwszy raz spróbowałem hotteok na zatłoczonym targu w Seulu, nie miałem pojęcia, że ta niepozorna przekąska stanie się jedną z moich ulubionych. Gdy…
Pierwszy raz spróbowałem ghoriba na zatłoczonym marokańskim suku w Fezie — jeszcze ciepłe, obsypane cukrem pudrem, z intensywnym aromatem migdałów i nutą pomarańczy. Od…
Pamiętam, jak pierwszy raz spróbowałem halwy w zatłoczonej alei starego bazaru w Ammanie. Ten intensywny aromat sezamu i karmelu unosił się w…
Pierwszy raz spróbowałem Kuih Lapis na ulicznym targu w Penang. Tłum, gwar, zapachy — i ten deser, który wyglądał jak kolorowa mozaika. Gdy…
Pierwszy raz spróbowałem Leche Flan podczas kolacji u znajomych z Manili – i od tamtej pory przepadłem. Ten deser nie krzyczy, nie…