Jak przygotować Gulab Jamun (गुलाब जामुन), czyli smażone kulki w syropie różanym?
Pierwszy raz spróbowałem Gulab Jamun na ulicznym straganie w Jaipurze — gorące, pachnące kardamonem, oblane słodkim syropem. Były jak deserowa poezja. Do dziś…
Pierwszy raz spróbowałem Gulab Jamun na ulicznym straganie w Jaipurze — gorące, pachnące kardamonem, oblane słodkim syropem. Były jak deserowa poezja. Do dziś…
Zacząłem od ciekawości – bo kto by pomyślał, że luksusowy deser z restauracji Dim Sum może mieć uliczne korzenie? Mango Pomelo Sago (楊枝甘露)…
Pierwszy raz zjadłem Mango Sticky Rice podczas podróży po Tajlandii – na zatłoczonym nocnym targu, z plastikowego pojemnika, w dusznym powietrzu pełnym…
Pierwszy raz dostałem nian gao od znajomej z Szanghaju. Było to tuż przed chińskim Nowym Rokiem. Wcisnęła mi w rękę pachnący, złocisty…
Pamiętam pierwszy raz, kiedy spróbowałem rasgulli w Kalkucie – delikatna słodycz, syrop spływający po brodzie i to uczucie, jakby puszysta chmurka rozpływała się…
W Tokio, obok parujących stoisk z ramenem, można natknąć się na małe budki, z których unosi się słodki zapach pieczonego ciasta. To…
Pierwszy raz jadłem tangyuan podczas Święta Latarni w Szanghaju – wtedy jeszcze nie wiedziałem, że te małe, lepkie kulki zostaną ze mną na długo….
Japońska legenda mówi, że mochi przynosi szczęście, szczególnie gdy dzielisz się nim z kimś bliskim. Ja swoje pierwsze daifuku zjadłem zimą…
Pierwszy raz spróbowałem jalebi w zatłoczonym zaułku Delhi – z małego stoiska, gdzie zapach smażonego ciasta i różanego syropu mieszał się z…
Pierwszy raz spróbowałem Khanom Chan podczas podróży do Bangkoku – starsza pani na ulicznym straganie podała mi mały, pachnący kawałek, mówiąc tylko:…
Pierwszy raz spróbowałem mooncake’a podczas Święta Środka Jesieni w maleńkiej kuchni w Kantonie. Był ciepły, lekko lepki, a jego smak zupełnie różnił…
Pewnego ranka na ulicznym targu w Sajgonie spróbowałem deseru, który kompletnie mnie zaskoczył. Miękki, sprężysty, lekko karmelowy – Bánh Chuối Hấp….