Jak przygotować Mango Pomelo Sago (楊枝甘露), czyli orzeźwiający deser z mango i tapioki?
Zacząłem od ciekawości – bo kto by pomyślał, że luksusowy deser z restauracji Dim Sum może mieć uliczne korzenie? Mango Pomelo Sago (楊枝甘露)…
Zacząłem od ciekawości – bo kto by pomyślał, że luksusowy deser z restauracji Dim Sum może mieć uliczne korzenie? Mango Pomelo Sago (楊枝甘露)…
Pierwszy raz dostałem nian gao od znajomej z Szanghaju. Było to tuż przed chińskim Nowym Rokiem. Wcisnęła mi w rękę pachnący, złocisty…
Pierwszy raz jadłem tangyuan podczas Święta Latarni w Szanghaju – wtedy jeszcze nie wiedziałem, że te małe, lepkie kulki zostaną ze mną na długo….
Pierwszy raz spróbowałem mooncake’a podczas Święta Środka Jesieni w maleńkiej kuchni w Kantonie. Był ciepły, lekko lepki, a jego smak zupełnie różnił…
W Azji Wschodniej douhua to coś więcej niż deser — to pocieszenie w miseczce, znane od wieków. Podawana gorąca w zimie,…
Gdy pierwszy raz spróbowałem mochi, miałem wrażenie, że jem coś z innego świata — miękkie, sprężyste, z lekko ciągnącą teksturą. To…
Bang Bang Ji Si to jedna z tych sałatek, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyrafinowanym smakiem. Nazwa „bang…
Liang Ban Dou Fu potrafi zaskoczyć – to jedna z tych sałatek, które wyglądają niepozornie, a smakują intensywnie, orzeźwiająco i zaskakująco świeżo. Kiedy…
Pai Huang Gua to jedna z tych sałatek, które potrafią zaskoczyć już przy pierwszym kęsie. Kiedy pierwszy raz spróbowałem rozgniecionego ogórka z czosnkiem i octem…
Zupa z rekina, czyli 鱼翅汤, od wieków była symbolem luksusu i prestiżu w Chinach. Podawano ją cesarzom i gościom podczas najważniejszych…
Bún Bò Huế to zupa, która rozgrzewa duszę i budzi zmysły – nie tylko dzięki ostrości, ale i intensywnemu aromatowi przypraw. Kiedy pierwszy raz…
Kiedy pierwszy raz zjadłem zupę wonton w maleńkiej knajpce w Szanghaju, nie mogłem uwierzyć, jak coś tak prostego może być tak pełne…