Jak przygotować Bang Bang Ji Si (棒棒鸡丝), czyli sałatkę z kurczaka w sosie sezamowym?
Bang Bang Ji Si to jedna z tych sałatek, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyrafinowanym smakiem. Nazwa „bang…
Bang Bang Ji Si to jedna z tych sałatek, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyrafinowanym smakiem. Nazwa „bang…
Kiedy pierwszy raz spróbowałem Daikon Salad w towarzystwie lekkiego dressingu ponzu, byłem zaskoczony, jak coś tak prostego może być tak wyraziste. Chrupiąca biała rzodkiew,…
Gỏi Gà zaskoczyła mnie, kiedy pewnego dnia znajomy Wietnamczyk przyniósł ją na wspólny stół – chrupiąca kapusta, słodko-kwaśny sos i aromatyczne zioła stworzyły kompozycję, która…
Kiedy pierwszy raz przygotowałem Gỏi Tôm, nie mogłem się nadziwić, jak prosta kompozycja świeżych składników może wywołać aż tak wyraźną eksplozję smaku. To…
Gỏi Đu Đủ, czyli wietnamska sałatka z zielonej papai, ma coś, co trudno opisać słowami – jakby połączyć chrupiący taniec świeżości…
Horenso no Goma-ae to jedna z tych sałatek, które potrafią zaskoczyć swoją prostotą, a jednocześnie głębią smaku. W japońskich domach podawana jest…
Japanese Potato Salad potrafi zaskoczyć. Kiedy pierwszy raz ją zrobiłem, spodziewałem się „zwykłej ziemniaczanej” – tymczasem aksamitna konsystencja, delikatna słodycz i…
Laab Moo to jedna z tych sałatek, która zaskakuje już przy pierwszym kęsie. Kiedyś znajomy Taj przyniósł ją na wspólne gotowanie –…
Liang Ban Dou Fu potrafi zaskoczyć – to jedna z tych sałatek, które wyglądają niepozornie, a smakują intensywnie, orzeźwiająco i zaskakująco świeżo. Kiedy…
Kiedy pierwszy raz spróbowałem Nộm Hoa Chuối, zaskoczył mnie kontrast między jej subtelnością a wyrazistością. Ta wietnamska sałatka z kwiatów bananowca to kulinarna…
Pai Huang Gua to jedna z tych sałatek, które potrafią zaskoczyć już przy pierwszym kęsie. Kiedy pierwszy raz spróbowałem rozgniecionego ogórka z czosnkiem i octem…
Phla Kung to jedna z tych sałatek, które zaskakują od pierwszego kęsa. Kiedyś podałem ją gościom zamiast klasycznej sałatki z rukolą…