Jak przygotować Halo-Halo (Halo-Halo), czyli kolorowy deser lodowy z różnymi dodatkami?
Pierwszy raz spróbowałem Halo-Halo podczas podróży na Filipiny – gorące popołudnie, plastikowy kubek pełen kolorów i smaków, a w tle zapach ulicznych…
Pierwszy raz spróbowałem Halo-Halo podczas podróży na Filipiny – gorące popołudnie, plastikowy kubek pełen kolorów i smaków, a w tle zapach ulicznych…
Pierwszy raz spróbowałem Leche Flan podczas kolacji u znajomych z Manili – i od tamtej pory przepadłem. Ten deser nie krzyczy, nie…
Pierwszy raz spróbowałem Bibingki o poranku, pod filipińskim kościołem, gdzie rozgrzane liście bananowca pachniały dymem i mlekiem kokosowym. To tradycyjne ciasto towarzyszy tam świątecznym…
Atchara to filipińska klasyka, która… fermentuje cierpliwość i zaskakuje smakiem. Kiedy pierwszy raz spróbowałem tej marynowanej sałatki z papai, zrozumiałem, jak…
Ensaladang Talong to tradycyjna filipińska sałatka, która potrafi zaskoczyć już przy pierwszym kęsie. Ponoć pierwotnie była daniem „resztkowym” – przygotowywano ją…
Kinilaw potrafi zaskoczyć. Kiedy pierwszy raz poczęstowałem znajomych tą filipińską sałatką z surowej ryby, byli przekonani, że to ceviche – ale…
Tinola to zupa, która pachnie domem, nawet jeśli ten dom jest oddalony o tysiące kilometrów. Gdy pierwszy raz jadłem ją na…
Bulalo to zupa, którą pierwszy raz jadłem na wybrzeżu Luzonu, w małej rodzinnej knajpce, gdzie kuchnia była otwarta na ulicę,…
La Paz Batchoy to legendarna zupa z Filipin, która narodziła się w latach 30. XX wieku na targu w miejscowości Iloilo….
Kiedy pierwszy raz spróbowałem Sinigang, byłem w Manili – mokry od tropikalnego deszczu, głodny po całym dniu zwiedzania. Podała mi ją…