



Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.




Producent
-
ABC (1)
-
Asian Home Gourmet (1)
-
BULL DOG (2)
-
CA COM (1)
-
COCK (1)
-
DAISHO (1)
-
Flying Goose (19)
-
Golden Turtle (1)
-
HAIYIN BRIDGE (6)
-
Healthy Boy (20)
-
Jack Daniel's (4)
-
Kikkoman (20)
-
LEA&PERRINS (1)
-
Lee Kum Kee (20)
-
LOBO (4)
-
Lucky Label (2)
-
MAE KRUA (3)
-
MARUKIN (1)
-
McIlhenny Company (3)
-
OYSTER (3)
-
Pasco (4)
-
PocoLoco (7)
-
Real Thai (16)
-
SEN SOY (1)
-
Shibanuma (1)
-
Southeastern Mills (2)
-
Thai Dancer (1)
-
Windmill (3)
-
YAMAKI (1)
-
Yamasa (7)
-
Zeisner (2)
Sosy - Teriyaki, sezamowy i inne do dań azjatyckich
Sosy w kuchni azjatyckiej i orientalnej odgrywają niezwykle ważną rolę, nadając wielu daniom zupełnie nowego wymiaru smaku i charakterystycznego aromatu dań regionalnych. Każdy, kto próbował kiedykolwiek dań japońskich, chińskich, tajskich czy wietnamskich pamięta z pewnością smak sosu sojowego, rybnego, ostrygowego czy sosu teriyaki, który można bez wątpienia uznać za jeden z najbardziej rozpoznawalnych dodatków kuchni azjatyckiej. Z czym komponować sosy dostępne w naszym sklepie orientalnym?
Wykorzystanie sosu teriyaki i innych w kuchni azjatyckiej
Sos teriyaki zasługuje na laur najpopularniejszego japońskiego sosu, którego smak coraz częściej gości nie tylko w kuchni azjatyckiej, ale i na całym świecie. Sos teriyaki składa się z sosu sojowego, octu ryżowego, imbiru, czosnku, miodu, oleju sezamowego i mąki kukurydzianej, więc w tradycyjnej kuchni azjatyckiej często przygotowuje się go od podstaw. Sos teriyaki będzie doskonałym dodatkiem do sushi, smażonego tofu, chrupiących sajgonek ze świeżymi warzywami oraz ryb i mięs, w tym np. kurczaka czy grillowanego łososia.
Najważniejsze sosy kuchni orientalnej
Wśród sosów, które musisz koniecznie znać i włączyć do swojego zestawu przygotowując dania kuchni azjatyckiej wymienić musimy także:
- sosy sojowe,
- sos rybny i ostrygowy,
- sos hoisin,
- sos sichuan,
- Sriracha,
- pastę sezamową,
- pastę z czarnej fasoli,
- pastę curry.
Oprócz dań typu stir-fry z makaronem chińskim, grzybami chińskimi, warzywami i mięsem lub owocami morza, rzadsze sosy (np. sojowy czy chilli) będą pasowały jako dipy do sajgonek, dim sum czy mięs.

