Jak przygotować Baklawę (بقلاوة), czyli warstwowe ciasto z orzechami i miodem?
Baklawa to deser, który pachnie orientem i smakuje jak wspomnienie słonecznego popołudnia na tureckim bazarze. Kiedy po raz pierwszy spróbowałem jej w…
Baklawa to deser, który pachnie orientem i smakuje jak wspomnienie słonecznego popołudnia na tureckim bazarze. Kiedy po raz pierwszy spróbowałem jej w…
Gdy pierwszy raz spróbowałem Kazandibi w małej kawiarni w Stambule, słodka skorupka chrupała pod łyżką jak crème brûlée, ale środek był jak aksamitna…
Podobno lokum było ulubioną słodkością sułtana, który rozkazywał serwować je każdego ranka na srebrnej tacy. Ta orientalna legenda świetnie oddaje charakter tej tajemniczej i aromatycznej słodyczy…
Pierwszy raz spróbowałem tulumby na małym targu w Skopje — jeszcze ciepła, obficie polana syropem, kleiła się do palców i wywołała szeroki…
W Turcji mówi się, że dom bez zapachu wanilii i mleka to dom bez duszy. I coś w tym jest, bo sütlaç…
Kiedy pierwszy raz spróbowałem Çoban Salatası, miałem wrażenie, jakby ktoś zamknął lato w jednej misce. To niesamowite, że coś tak prostego…
Gavurdağı Salatası to jedna z tych sałatek, które mają w sobie więcej historii, niż mogłoby się wydawać. Podobno nazwa pochodzi…
Kısır to coś więcej niż sałatka – to turecka tradycja, którą podaje się z dumą na rodzinnych spotkaniach. Kiedy pierwszy raz…
Patlıcan Salatası to sałatka z bakłażana, która potrafi rozbudzić wspomnienia – u mnie wywołuje obraz letnich wieczorów i aromatu opalanego nad…
Ezo Gelin Çorbası ma w sobie coś więcej niż smak – to opowieść o miłości, tęsknocie i sile kobiety. Według tureckiej…
Kiedy pierwszy raz spróbowałem Yayla Çorbası, byłem zaskoczony, jak bardzo ta niepozorna zupa potrafi otulić człowieka od środka. Tureccy pasterze spożywali…
Kiedy po raz pierwszy spróbowałem Tarhana Çorbası w jednej z małych tureckich wiosek, zupa ta przywołała wspomnienie kwaśnego zakwasu z dzieciństwa –…